
واکنشها به نامه 47سناتور آمریکایی با واژههایی مانند "بیسابقه"، "باورنکردنی"، "مسخره"، "سخیف" و... ادامه دارد. کارشناس بی بی سی میگوید خیلی مسخره است که جمهوریخواهان از آیتالله خامنهای میخواهند مذاکرات را به هم بزند.
۴۷ سناتور جمهوریخواه آمریکا، در نامهای سرگشاده به مسؤولان ایران هشدار داده بودند که هر گونه توافق هسته ای با دولت باراک اوباما، فقط تا پایان دوره ریاست جمهوری او دوام خواهد داشت.
این سناتورها در نامه خود نوشته بودند: «توافقی که به تصویب کنگره نرسیده باشد، میتواند فقط با یک حرکت قلم رئیسجمهوری بعدی باطل شود و کنگره آینده هم هر زمان لازم دید، قادر است موارد توافق را تغییر دهد.»
وزیر امور خارجه آمریکا آخرین مسؤول آمریکایی بوده که تاکنون در اینباره سخن گفتهاند. وی نامه ۴۷ سناتور جمهوریخواه در مورد مذاکرات هستهای با ایران را "مطلقا باورنکردنی" خواند و تاکید کرد که نمایندگان کنگره نمیتوانند توافق هستهای احتمالی ایران و ایالات متحده را تغییر دهند.
جان کری چهارشنبه ۱۱ مارس (۲۰ اسفند) گفت: «در طول ۲۹ سالی که در مجلس سنا بودهام، هرگز چیزی مانند این را نشنیده ام. این نامه، بیش از دو قرن سابقه سیاست خارجی آمریکا را نادیده میگیرد.»
کری در بخشی از اظهارات خود، نامه سناتورهای جمهوری خواه را زیر سوال برنده اعتبار "هزاران موافقتنامه" امضا شده میان دولت آمریکا و دولت های دیگر در سرتاسر جهان دانسته است.
وزیر امور خارجه آمریکا افزوده که اقدام این سناتورها "اعتماد متحدان آمریکا در جهان را به خطر انداخته" و این پیام را به کشورهای دیگر می دهد که برای دستیابی به هر توافقی با ایالات متحده باید با ۵۳۵ نماینده کنگره گفتگو کنند.
شبکه بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) نیز با دعوت از سه کارشناس به بررسی این نامه پرداخت. هر سه کارشناس این شبکه انگلیسی، نامه سناتورهای جمهوریخواه را "بیسابقه" و نشانه "درماندگی جمهوریخواهان" و "نزدیکی توافق هستهای" دانستند
"مهران براتی" با اشاره به جواب اوباما به نامه سناتورها، کار جمهوریخواهان را خارج از شوخی و مزاح خواند و گفت: «در روند مسائل بین المللی این کاملا بیسابقه است سناتورهای کشوری که در نقش ابرقدرت حضور دارد به رهبر کشوری نامه بنویسند که به عنوان دشمن آمریکا معروف است و رهبر آن مرتب از دشمنی صحبت میکند. نامهای که در آن نوشتهاند به لوایح اجرایی رئیس جمهور ما اعتماد نکنید، حرف او بیاعتبار است.»
وی ادامه داد: «فکر میکنم عواقب سیاسی گستردهای در صحنه سیاسی آمریکا داشته باشد. هم قانون اساسی آمریکا و هم لوایح اجرایی آن، این مسأله را نشان نمی دهد که رئیس جمهور بعدی بتواند قرارومدارهای رئیس جمهور قبل را کنار بزند.»
براتی درباره مسخره بودن اقدام جمهوریخواهان توضیح داد: «جمهوریخواهان انتظار داشتند آیت الله خامنهای در دقیقه نود بازی را به هم بزند و با توافق مخالفت کند؛ اما او این کار را نکرد. حالا آن ها اصرار دارند که ایشان بازی را به هم بزند. این خیلی مسخره است.»
"شهیر شهید ثالث" به تهیهکننده جوان این نامه اشاره کرد و گفت: «"تام کاتن" 37 ساله که این نامه را تهیه کرده، پیش از این در ماه ژانویه هم یک سخنرانی در جمع محافظه کاران داشت که آن موقع خیلی سروصدا کرد. وی آنجا گفت هدف ما از فشار بر سنا، بر هم زدن مذاکرات و تغییر رژیم ایران است. بقیه چیزها داستان است.»
تحلیلگر بی بی سی فارسی از درماندگی و استیصال جمهوریخواهان نیز گفت: «این نامه نشان میدهد که این ها گزینه دیگری مقابل آقای اوباما ندارند. این کارشان بسیار بسیار سخیف بود. آقای اوباما تصمیم خودش را گرفته که مسأله هسته ای ایران را حل کند.»
دیگر کارشناس بی بی سی، "کامران متین" بود که وی هم ضمن اشاره به ناتوانی جمهوریخواهان مقابل تصمیم اوباما، اظهار داشت: «آنها [جمهوریخواهان] میدانند که مذاکرات دارد به انتهای خودش نزدیک میشود؛ به همین دلیل این نامه را نوشتهاند.»